SEO


Seo kelimesini günümüzde sıkça duymaktayız. Bizde bu makalemizde sizlere seo nedir, ne işe yarar gibi seo ile ilgili çok fazla merak edilen konulardan bahsedeceğiz.

SEO

Seo nedir?

SEO kelimesinin türkçe karşılığı arama motoru optimizasyonudur. Seo kelimesi aslında bir kısaltmadır. Search Engine Optimization kelimelerinin baş harfini almaktadır. Seo web sitelerin istenilen kelimelerde arama motorlarında (google, yandex) üst sırada çıkmak için yapılan çalışmadır. Arama motorları bizden sitemizi üst sırada çıkarmak için bazı kurallar vermektedir, bu kurallara uyduğumuz taktirde rakiplerimizin önüne geçebiliriz.
Seo günümüzde şart olmuş durumdadır çünkü internet günümüzde sıkça kullanılmaktadır. İş yeri olanlar ise işlerini büyütmek için internetten yardım almaktadır. Kısacası işini büyütmek isteyenlere internet şart durumdadır. Her işletmenin bir web sitesi olmalıdır. Bu sayede işletmesini tanıtmış olur, iletişim bilgileri girmiş olur ve internet üzerinden müşterilerine bilgi verebilir. Web sitenize ihtiyacınız varsa bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Seo nasıl yapılır?

Seo nasıl yapılır soruna en çok kullanılan arama motoru olan "Google" üzerinden gidelim. Seo'da hem site içi seo hemde site dışı seo vardır. İkiside büyük bir öneme sahiptir.

Site içi seo

Site içi seo web sitelerimizin arama motorundaki sıralamada büyük bir etkene sahiptir. Sitelerin kod yapısını temsil etmektedir. Bunlar başlıca şunlardır.

  1. Title(başlık): Link alanında gözüken alandır.
  2. Meta etiketler: Arama motorları sitemizi nasıl göstereceğini öğrendikleri alandır.
  3. İçerikler
  4. Link yapısı
  5. Site hızı
  6. SSL sertifikası

Title(başlık)

Title web sitemizin üst alanda gözüken kısımdır.

Title nedir

Arama motorları web sitemizi Bilgilerini title alanından çekmektedir.

Title etikedi kodu

Yukarıda bulunan kod title etiketinin kullanımıdır etikerler arasında sitenin başlığı yazılır.

Meta taglar

Meta taglar web sitelerin arama motoruna tanıtmaktır.
Meta taglar ve seo'ya önemi

Resimdeki örnekte ayakkabı sitesi için meta tag belirledik.
Meta tagları head etikerleri arasında yazılmalıdır. Tabiki meta taglar bu kadarla sınırlı değildir ancak web siteleri için bu kodlar şarttır.

İçerikler

İçerikler seo da büyük bir rol almaktadır.
İçerikler sayesinde web sitelerimizi içeriğini tanıtmış oluruz her web sitenin blog alanı olması gerekmektedir. Bu blog alanında site kategorisine uygun şekilde en az 3-4 tane makale yazılması gerekmektedir. Makale yazarkende önemli etkenler vardır.
Makalenizi p etiketi içerisine yazmalıyız ve 300 karakterden fazla olmasına dikkat etmeliyiz. Makale yazımı için bizlere ulaşabilirsiniz.

Link yapısı

Link yapısı arama motorunda önemli olan bir diğer etkendir. Link yapısında başlıya uygun bir yapı olması gerekmektedir.
Genellikle 2010 yılından eski sitelerdeki link yapısı şu şekildedir.
Seo yanlış link yapısı
Yukarıdaki link yapısı yanlış bir link yapısıdır burada anlıyoruzki bir id değeri var ve veriler id değeri üzerinden çekilmekte ama arama motorları bu link yapısı önermemektedir bunun yerine sayfa başlığına uygun bir link yapısı seçilmelidir.
Doğru link yapısı:
Ayakkabıcı üzerinden gidelim ve kadın spor ayakkabıları adı altında bir sayfamız olsun. Burada title "Kadın spor ayakkabıları" olacaktır. Url yapımız ise aşağıdakilerden biri olmalıdır.

  • siteadi.com/blog/kadin-spor-ayakkabileri
  • siteadi.com/kadin-spor-ayakkabileri
  • siteadi.com/blog/kadin-spor-ayakkabileri.html
Link yapısında boşluk ve türkçe karakter olmamasına dikkat etmek gerekmektedir.

Site hızı

Site hızı seo da önemli etkenlerden biride budur. Kullanıcılar yavaş sitelerden hemen çıkar çoğu kullanıcı bir site 10 saniye boyunca açılmazsa o siteden çıkarlar böylece bizim hitimiz düşer düşük hitli sitelerde arama motorlarında arka planda kalır.

SSL sertifikası

SSL sertifikası seo da bizi bir adım daha öteye götürür.
link kısmında güvenli işaretini temsil eder. SSL sertifikası Resimde ki link kısmının yanında anahtar işareti mevcuttur.
https ile devam eden siteler seo da bizi bir adım öteye götürebilir.

Site dışı SEO

Site dışı seo kavramını ise 3 ana başlık altında inceleyebiliriz.

  1. Google platformlarına ekleme
  2. Sosyal medya tanıtımları
  3. Backlink

Google Platformları

Web sitelerinini Google'un belirli platformlarına eklememiz gerekmektedir. Bu bizlere çok kolaylık sağlar. Şuanda web sitesi kurulduktan sonra Google'un şart haline gelmiş 2 platformuna eklememiz gerekmektedir. Bu platformlar sayesinde web sitelerimizi hem Google'a tanıtmış oluruz hemde web sitemizin takibini yapmış oluruz. Google'un bu platformları sayesinde web sitemize ne kadar ziyaretçi gelmiş ve ziyaretçiler web sitemize hangi kelimelerde Google'da arayıp sitemize geldiklerini öğrenebiliyoruz. Hatta sitemizde anlık olarak kaç kullanıcı olduğunu görebiliyoruz.

Google Analytics

Google Analytics

Öncelikle Google Analytics nedir sorusunu cevaplayalım. Google Analytics kısaca web sitelerimizin trafiğini kontrol edebilmemizi sağlayan ve Google tarafından geliştirilen ücretsiz bir araçtır. Bu araç sayesinde anlık olarak sitenizde kaç kişi var hangi linkte ve hangi nereden ziyaret ettiklerini öğrenebiliyorsunuz.
Sitemizi ilk kurduğumuzda önce gmail hesabımızda oturumu açıyoruz ardından analytics.google.com adresine gidiyoruz ve giriş yapıyoruz. Sonrasında web site ekle bölümüne gidiyoruz ve Google Analytics bizden birkaç bilgi istiyor.
Bu bilgiler ise:

  • Web site ismi: Buraya web sitenizin ismini yazın.
  • Web site linki: Web sitenizin url yazın Web sitenizde ssl mevcut ise linkinizi https olarak ekleyin.
  • Kategori: Web siteniz hangi kategoride ise o kategoriyi seçin.
  • Raporlama saat dilimi: Bu alanı Türkiye olarak seçin.
Bu adımları yaptıktan sonra hizmet sözleşmesi alanı karşımıza çıkmakta onu kabul ediyorum butonuna basarak bir sonraki adıma geçiyorsunuz. Size bir kod veriliyor JavaScript kodu bu sayede Google o sitenin size ait olduğunu anlıyor. Bu kodu web sitemizde head tagları arasına girmemiz gerekmektedir. Bu koduda yapıştırınca artık web sitenizin trafiğini takip edebilirsiniz.

Google Search Console

Google Search Console web sitelerinin Google arama motorundaki performansını gözlemleyebileceğimiz bir araçtır.
2015 yılına kadar bu aracın adı Google Webmaster Tools du. Ama 2015 yılından sonra "Google Search Console" ismine geçiş yapıldı.
Bu aracın en önemli özelliği ise sitelerinizi Google dizinlerine ekliyorsunuz.
Bunun yanında Google sitenizde istemediğiniz bir url'yi index lerse o indexi silebiliyorsunuz. Bu ve diğer araçlardan daha detaylı makaleler hazırlayacağız.

Sosyal medya tanıtımları

Sosyal medya tanıtımları siteniz için önemli etkenlerden birisidir.
Sitenizi ziyaretçi çekmek için kullanılan yöntemlerin başında diyebiliriz.
Sosyal medya sitelerinde tanıtım yapmanızın bir diğer güzel yönü ise bir güncelleme yaptığınızda yada bir ürün satıyorsanız ve indirim varsa sosyal medya üzerinden paylaşarak takipçilerinizi haberdar edebilirsiniz.

Backlink

Backlink site sıralamasında önemli bir yere sahiptir. 2016 yılında Google backlink sitelerimiz için önemli olduğunu belirtmiştir.
Backlink kısaca ne olduğunu söylemek gerekirse başka siteden bizim sitemize verilen bağlantıdır.
Backlink'in her zaman yararlı olmadığını söylemekte fayda vardır. Bazı durumlarda sitenizi sıralamalarda düşürür hatta ban sebebi bile olabilir. SEO'ya yeni başlayanlara backlink önermemekteyiz.

SEO hizmeti almak için whatsapp hattımızdan bize ulaşabilir yada iletişim sayfasından bize mesaj atabilirsiniz.